Okos medicina

Okos medicina

Rákszűrés otthon, okosan

2015. augusztus 18. - bloggernóra

Az emberek többsége nem szívesen megy orvoshoz. Még akkor sem, ha csak egy szűrővizsgálatról van szó. Időpont egyeztetés, várakozás, nyomasztó zöld-fehér falak, fehér köpenyek…

 Az új, okostelefon kamerájára szerelhető dermatoszkóp segítségével azonban már otthon, kényelmesen is el tudjuk végezni az anyajegyvizsgálatot.

A melanoma a pigmentet termelő melanociták daganatos elváltozása, előfordulása az utóbbi évtizedekben rohamosan növekszik. Ennek megfékezésére a legjobb módszer a rendszeres rákszűrés és a gyanús bőrelváltozások időben történő eltávolítása. Az okostelefonra erősített dermatoszkóp LED lámpái polarizált fénnyel világítják meg az anyajegyet, így pontos és nagy felbontású fotókat készíthetünk, amelyeken egyértelműen láthatóak az esetleges elváltozások jelei. A hagyományos dermatoszkópok nem alkalmasak képek tárolására, azonban az okostelefon megoldást nyújt erre a problémára. Nyomon követhetjük anyajegyeink méretének, alakjának és színének változását.

2_1.jpg

Tehát orvoshoz csak akkor kell fordulnunk, ha elváltozást tapasztalunk. A képeket könnyen megmutathatjuk bőrgyógyászunknak, aki tájékoztat minket a további teendőkről. A fotókat barátainkkal is megoszthatjuk, bár erős a gyanú, hogy ezzel a lehetőséggel kevesen fognak élni...

A kényelmesen használható digitális dermatoszkóp nem olcsó mulatság. Átszámítva kb. fél millió forintba kerül, ezért kevés magánember engedheti meg magának, ma még inkább csak orvosok körében népszerű, akik a képek eltárolásának funkciójáért vásárolják az eszközt, hogy figyelemmel kísérhessék betegeik anyajegyeit. A használatot tovább nehezíti, hogy a készülékek általában csak egyféle okostelefonnal kompatibilisek.

Ebben a videóban menézheted, hogy egy bőrgyógyász hogyan hasznosítja a Handyscope-ot, a FotoFinder okos dermatoszkópját:

 

Kép: pressebox.de

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmedicina.blog.hu/api/trackback/id/tr247678502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gigi54 2015.11.05. 07:24:13

Itthon hozzáférhető?
süti beállítások módosítása