Okos medicina

Okos medicina

Nyomtatással ez egészségbe!

2015. augusztus 18. - bloggernóra

A 3D nyomtatást már 2012 óta használja az orvostudomány. Az utóbbi években segítséget nyújtott már állkapocs-csont pótlásban, koponyacsont-rekonstrukcióban és légycső helyreállításban is. A nagy kérdés azonban, hogy merre tart a folyamat. Mikor lesz képes a 3D nyomtató arra, hogy élő szöveteket, szerveket is kinyomtasson?

Hol tartunk most?

Jelenleg a legtöbb sikeres 3D nyomtatás segítségével történő beavatkozást a hiányzó csontok rekonstrukciójának területén végzik. A források vitatkoznak arról, hogy olcsó vagy drága eljárásról van szó, mindenesetre egy emberéletért cserébe, talán megéri a ráfordítás. A 3D nyomtatás előnye, hogy nagyon gyorsan tetszőleges alakú formák állíthatóak elő. A protéziseket egymásra épített vékony rétegekben hozzák létre, amelyet egy számítógép vezérelt nyomtatófej végez. A siker egyik záloga a személyre szabottság, hiszen a gép a modern képalkotó eljárások – MR és CT – által készített felvételek alapján készíti el az implantátumot.

A protézisek és az ortopédiai implantátumok mellett már bőrt is nyomtatnak a módszer segítségével, azáltal, hogy a nyomtatóba bőrsejteket és különböző polimereket tesznek. A súlyos égési sérülést szenvedő betegek számára életmentő lehet egy ilyen bőrfelület beültetése. Koronát, hidat és teljes fogsort is pótoltak már 3D nyomtatott tárgyakkal. Azonban nem csak konkrét műtétek során, de az orvosok és nővérek képzésében is jól hasznosíthatók ezek a pontos anatómiai tulajdonságokkal rendelkező modellek.

1_3.jpg

Mi a jövő?

A feltevések szerint a 3D nyomtatás különleges eljárásból rövidesen bevett ipari gyakorlattá növi ki magát és 2017-re a nyomtatók világpiaca 59 százalékkal emelkedni fog. A legnagyobb kérdés, hogy mikor jut el a 3D nyomtatás technológiája odáig, hogy élő szövetet és szerveket legyen képes előállítani, hiszen ma még szervek gyógyítására nem alkalmas a 3D nyomtató. A kutatók szerint ez az idő a nem is olyan távoli jövőben, akár 10 éven belül is eljöhet. Ennek nehézsége, hogy a sejtek, szövetek, szervek működése sokkal bonyolultabb és sok tényező befolyásolja. A tervek szerint a mesterséges szerveket a nyomtató a beteg saját sejtjeiből fogja előállítani.

Az Organovo nevű biotechnológiai vállalkozás szakemberei már létrehoztak egy 3D nyomtatott minimájat, amely a kutatók szerint teljesen úgy működött mint az eredeti. Ez a máj 40 napig élt laboratóriumi körülmények között, így valószínű, hogy a transzplantációhoz szükséges 300-500 nap sincs már messze.

1_2.jpg

Nem kérdés, hogy ezzel rengeteg transzplantációra váró beteg életminőségén lehetne javítani, egyes esetekben akár életet is menteni. Egy glükóz-érzékeny hasnyálmirigyszerű szerv előállításával az egyre több embert érintő cukorbetegség is gyógyítható lenne. Ezek után az sem meglepő, hogy akár komplett végtagok pótlására is képes lenne így az orvostudomány.

Kétségek

Természetesen, mint minden újdonságnak, a 3D nyomtatásnak is lehetnek árnyoldalai és már most vannak olyanok, akik kételkednek az új módszer hasznos felhasználásában. Úgy gondolják, lesznek olyanok, akik nem az elromlott szervek, szövetek javítására, hanem az emberi teljesítmény növelésére akarják majd felhasználni, így az eljárás csak a tehetősebbek számára lehetne elérhető. A kétkedők azt is felvetik, hogy nincsen garancia arra, hogy a nyomtatóval készült szervek beültetésével genetikai mutáció alakuljon ki. Jogi aggályok is felmerültek már, hogy vajon kinek a tulajdona lesz a beültetett szerv vagy szövet.

1_1.jpg

A legfontosabb kérdés azonban, hogy hol lesz a technológia felhasználásának határa. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogyha már szerveket, csontokat, szöveteket is tudunk nyomtatni, akkor a következő sci-fibe illő lépés a komplett „emberek” gyártása lesz?

 

Képek: index.hu, engineering.com, nypost.com

A bejegyzés trackback címe:

https://okosmedicina.blog.hu/api/trackback/id/tr287678426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása